Tét: a jövőnk!

Nyílt levelünk Nyíregyháza MJV vezetésének, melyet személyesen fogunk átadni. Ehhez az ön aláírására is szükségünk van, melyen megtehet online és személyes formában is. Az online aláíráshoz a levél alján talál egy gombot, a személyeshez tájékozódjon facebook oldalunkon!

Tisztelt Képviselőtestület!
Tisztelt Polgármester Úr!

Az elmúlt időszak országszerte lezajlott eseményei és a helyi közmeghallgatás botrányba fulladását követően Nyíregyháza város polgárai joggal érezhetnek aggodalmat az ipari parkba betelepülni szándékozó vállalkozások tevékenységével kapcsolatban.

Nyíregyháza fejlődését szem előtt tartva és felelősen gondolkodva úgy véljük, hogy a kialakult helyzetet hosszú távra szóló megoldással kell orvosolni.
A probléma gyökere abból adódik, hogy egyrészről semmilyen információ nem elérhető a tekintetben, hogy egy ilyen, óriási méretű ipari park milyen hatással lesz a város környezeti állapotára, másrészről jelenleg nem megalapozott a létesítendő gyárak működéséhez szükséges környezeti erőforrások – különös tekintettel a vízigényre – rendelkezésre állása.

Aggodalmunk nem megalapozatlan. Jelenleg már ott tartunk, hogy kis és közepes élelmiszeripari üzemek bővítéséhez szükséges vízigény kielégítéséhez sincs elegendő vízkészlet a Nyírségben.

Az Országos Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv 2022. évi felülvizsgálatát követően megállapítható, hogy a Nyírség az ország legvízszegényebb területe, és a helyzet 10 év évről évre romlik!

Azzal is tisztában vagyunk, hogy a helyzet annyira rossz, hogy Nyírség vízháztartásának javítása érdekében sok 100 milliárd forint költséggel a Tiszából kell vizet ideszállítani. De még ez is kevés az azonnali javuláshoz! A legoptimistább mérnöki becslések alapján is – a jelenlegi vízhasználati szint mellett – leghamarabb 2050-re lehet kismértékű javulás a nyírségi felszín alatti vízkészletek mennyiségét illetően.

Tisztelt Polgármester Úr! Ezek után feltéve a kérdést: Ön szerint megalapozott-e a nyíregyházi emberek aggodalma a jövőjüket illetően?
Mi konstruktívan állunk a kérdéshez és annak érdekében, hogy mindenki számára megnyugtató válasz születhessen, az alábbiakat kérjük:

  • Nyíregyháza MJV Önkormányzata vizsgálja meg a Déli Ipari Park lehetséges környezeti hatásait, az eredményeket hozza nyilvánosságra!
  • Mérje fel a rendelkezésre álló környezeti erőforrások (különösen a felszín alatti vizek) mennyiségét!
  • Csakis ezek alapján döntsön a fenntartható ipari fejlesztésekről!

Nyíregyháza, 2023. 03. 06.
Dr. Csipkés József
Nyíregyházi Társalgó Közéleti Egyesület

Rossz adatokat adott meg. Kérjük javítsa ki!
Köszönjük, hogy feliratkozott és ezzel is követi munkánkat!

Petíció hírlevél

Feliratkozom a petícióval kapcsolatos hírlevélre.

Videók

Podcastok