Fidelitasos polipocska

Cikkünk 2020-ban íródott!

Mitől olyan vonzó a Soroksári Hírlap szerkesztése, hogy három cég is pályázott rá a távoli Nyíregyházáról?

 Sinkovics Krisztián, 26 éves soroksári alpolgármester, a kerületi Fidesz alapítója és a Fidelitas országos alelnöke nem hagyta az út szélén szabolcsi ismerőseit. A Fidelitasban kinevelődött a következő generáció és ha jogszerűen nem teszünk ellenük semmit, akkor a közpénzek továbbra is a kiválasztottak zsebeibe fognak csordogálni. A Nagy-Magyarország térkép előírás lehet a fideszes irodákban úgy, mint az asztalon gondosan elhelyezett Magyar Nemzet is. Számomra egyértelmű, csak külsőségekben  szeretnek „magyarkodni”. Aki képes hazája pénzét ilyen szinten megcsapolni, azt nehéz igazi hazafinak hívni.

 A nyíregyháziak számára ismerten cseng Petneházy Attila neve. Egykor a helyi színház deszkáin próbálkozott kevés sikerrel a színész mesterséggel. Mielőtt a Fidesz színeiben országgyűlési képviselő lett, a nyíregyházi önkormányzatnál volt képviselő (2010-2014). Az 2014-2018-as országgyűlési ciklusában 9 önálló indítvány érkezett tőle és 34 alkalommal szólalt fel. Nyíregyházát, a választókerületét egyszer sem említette, csupán az előre megírt felszólalásokat olvasta fel, amiket a szájába adtak, amiről éppen beszélnie kellett. Eredeti mesterségében tündökölhetett. Fideszes csinovnyikként kiválóan megtanulta amit a gazdái és képviselőtársai: hogyan szerezzünk kevés munkával sok pénzt és hogyan juttassuk a családtagjainkat megfelelő helyre és pozícióba. Kezét a parlamentből való kikerülése után sem engedték el. A magyar–magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos lett. Feladata, hogy segítse a határon túli magyar fesztiválok szakmai előkészítését, kapcsolatot tart a civil szervezetekkel, testvérszínházi együttműködéséket épít, illetve igény szerint támogatást nyújt a színész és színházi szakemberek képzéséhez.

Petneházy Attila fia, Dávid a család ifjú megélhetési politikusa a Sz-Sz-B megyei Fidelitas vezetője volt, székhelyét nemrég Budapestre rakta át. Manapság több cégben, alapítványban érdekelt. Egyik a Promotheus Bt., melynek tulajdonosai 2018. óta kizárólag a Petneházy család tagjai.(Petneházy Attila fia és felesége). A Bt. korábban más néven (ÁR-PIT Bt.), működött, melynek akkori tulajdonosai között találjuk többek között Lácz Anitát, Lácz Lászlót és az akkor még színész Petneházy Attilát.

Az ifjú Petneházy még nyíregyházi éveiben Szoboszlai Gyulával közösen építette az ifjúsági szervezetet. Kapcsolatuk nem csupán a Fidelitasra korlátozódott, hiszen közös céget is működtettek Royal-Flex Kft. néven. Szoboszlai annak az OrientMe Bt.-nek a kültagja is volt, mely később fontos szerepet játszik a soroksári hírlap szerkesztésére kiírt pályázatban. A Bt-ben a korábban említett Lácz család is képviselteti magát. Érdekesség még, hogy Szoboszlai Gyula édesapja, a szintén Gyula mesterszakács vehette át az első Civil Fórum díjat Nyíregyházán 2018-ban Pethenázyné Bugán Magdolnától, Dr. Bugán Mihály egykori Szolnok Megyei Tanács elnök-helyettes és MSZMP országgyűlési képviselő lányától.

pbmszgy.jpg

Szoboszlai Gyula átveszi a díjat Petneházyné Bugán Magdolnától

Petneházy Dávid emellett az édesanyja munkahelyének címére bejelentett Nyírségi Lehetőség Szociális Szövetkezetben felügyelőbizottsági tag Szoboszlai Gyulával. Tisztségviselők Lácz Klaudia, Dobránszky Dániel (helyi Fidelitas alelnök) és Csorba Miklósné. Jegyzett tőkéje 9 000 (kilencezer!) forint.

2019. júliusában létrehozott alapítványa pár hónapnyi működés után támogatást kap a Miniszterelnökségtől, a Köztársasági Elnöki Hivataltól, az Emberi Erőforrások Minisztériumától, Budapesttől és a Budai Polgári Casinótól. Hogy ehhez a Fideszen kívül a rokoni szálaknak (Áder anyósa Petneházy lány) is van-e köze, nem tudhatjuk.

Ez így most már nagyon kusza, de az alábbi kép talán egyértelművé teszi a dolgokat. 

Petneházyékat körülvevő cégháló egy részlete

Onnantól kezdve, hogy a Promotheus Bt. a Petneházy család kizárólagos tulajdonába került, érdekes módon feltűnően növelte az árbevételét is.Két év beszámolója hiányzik, de mégis jól látszik.

Petneházyék 2018-ban pályáztak a Soroksári Hírlap szerkesztői feladatainak elvégzésére. Ekkor Sinkovics Krisztián már önkormányzati képviselő, a Jogi bizottsági tagja volt a soroksári önkormányzatnál. A Promotheus Bt. még ÁR-PIT Bt. néven pályázott. Rajtuk kívül két másik nyíregyházi cég adott árajánlatot.  Egyik az Altamira Kft, másik pedig  a Kobra + Kft., melynek tulajdonosai Lácz Klaudia, Lácz Lászlóné, Lácz Anita, akiknek nevével már találkoztunk.

A soroksári önkormányzat 2020-ban is megpályáztatta az újság szerkesztői feladatát. A Promotheus mellett ezúttal is két nyíregyházi cég jelent meg ajánlattevőként: a korábbi Altamira Kft, valamint az OrientMe Bt., mely nem meglepő módon a Lácz család és egykoron Petneházy fidelitasos társa, Szoboszlai Gyula tulajdona. A pályázat meghívásos volt, így akárki nem indulhatott. Itt olvasható az ajánlatok kiértékelése:

Két év alatt az árak jelentősen emelkedtek, amit Petneházyék  2018-ban nettó 142 500.- forintért vállaltak havonta, azt 2020-ban már nettó 900 000.- Ft-ért. A többiek is árat emeltek, melynek okait nem firtatom, mindenki fantáziájára bízom.

Petneházy Dávid és Sinkovics Krisztián 2017-ben. Sinkovics 2019. ősze óta a soroksári alpolgármester

Fideszes/fidelitasos körökben gyakran előfordul, hogy ha egy vállalkozás meg akar nyerni egy pályázatot, akkor felkér egy-két cimborát, hogy nyújtsanak be ők is (ellen)árajánlatot, nem feltűnően magasabb összeggel. Így a siker borítékolt. Ebben partner volt a Altamira Kft. és az OrientMe Bt. Utóbbi a Lácz családon és Szoboszlai Gyulán keresztül köthető a Promotheushoz, és mint  haveri cég, ellen árajánlat adónak alkalmas volt. 

Az Altamira Kft. a nyíregyházi önkormányzat hetilapját és honlapjának arculatát készítette. Utóbbinál felelős szerkesztő Szabolcsi Richárd. Vajon, ki a Soroksári Hírlap felelős szerkesztője? Szabolcsi Richárd! Ezek szerint 250 km nem lehet akadály egy felelős szerkesztésnél. Édesanyja szoros barátságot ápol a Petneházy családdal.

Szabolcsi Richárd felelős szerkesztő

Soroksári Hírlap impresszuma

Szabolcsi Richárd

nyiregyhaza.hu impresszuma

A Petneházy család igyekszik kihasználni a politikai kapcsolatrendszerét, fideszesekhez hűen szereti a közpénzből gyarapítani a magánvagyonát. Pethenázyné Bugán Magdolna a nyíregyházi színházi ügyvezetés után a Nyíregyházi Civil Fórum és az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság elnöke lett. Egyik munkatársa Szoboszlainé. De ezeken már talán nem is csodálkozunk. „Business as usual”. A fia, Dávid a fiatalok Fideszbe történő beszervezésén ügyködik. Hogy közben ne haljon éhen, a Miniszterelnökségtől is bruttó 10,5 milliós apanázst kap kommunikációs tanácsadásért.

pdm.jpg

Ő csak egy a sok közül, aki a már létező fideszes polipról példát véve építi, működteti a fidelitasos polipocskát.  Számukra erkölcsi normák nem léteznek,csak a pénz, a hatalom, azokból pedig egyre több kell. Jusson belőle a családnak és a barátoknak. Ezt a kártékony életformát te fizeted.

Kapcsolódó bejegyzések